Szociológia- és Társadalomelméleti Szakosztály

Vezetőség

Elnök: Farkas Zoltán, C.Sc.
  e-mail: bolsocfz(at)uni-miskolc.hu
  munkahely: ME Szociológiai Intézet
  tel: 06 46 565 235

Titkár: Hidas Zoltán, Ph.D.
  e-mail: hidasek(at)freemail.hu
  tel: 06 30 3513776
  munkahely: Pázmány Péter Katolikus Egyetem, BTK, Szociológiai Intézet

Bemutatkozás

A Szociológia- és Társadalomelméleti Szakosztály célja az MSZT szociológiaelmélet, illetve társadalomelmélet iránt érdeklődő, ezen a területen kutató és oktató tagjai közötti szakmai együttműködés elősegítése, és a szakmai közélet javítása. A szakosztály fő tevékenységi területe: a szociológiaelmélet, illetve a társadalomelmélet területén megjelent munkák, a szakosztály tagjai által írt kéziratok megvitatása; a szociológiaelmélet, illetve a társadalomelmélet területén konferenciák szervezése.
 
Farkas Zoltán, a szociológiai tudomány kandidátusa, a Miskolci Egyetem Szociológiai Intézetének egyetemi docense. Szociológusi diplomáját az ELTE Bölcsészettudományi Karán 1986-ban szerezte, kandidátusi fokozatát a Magyar Tudományos Akadémián, 1989-ben. Fő kutatási területe az általános szociológiaelmélet, és szándéka különösen az intézményes szociológia elméletének a kidolgozására irányul.
 
Hidas Zoltán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kara Szociológiai Intézetének docense. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett közgazdász diplomát 1995-ben. További tanulmányokat folytatott az ELTE filozófia szakán (1993-96) és a Heidelbergi Egyetem szociológia szakán (1996-98). Társadalom-tudományi doktori fokozatát az Erfurti Egyetemen szerezte 2001-ben (honosítva szociológiai tudományokban, ELTE, TÁTK, 2009), a Max Weberről elnevezett kultúra- és társadalomtudományi intézet kutatójaként (1998-2001). A Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek 2002 óta oktatója. 2008 és 2010 között a Miskolci Egyetem Szociológiai Intézetének docense. Kutatási területe a szociológia történetén kívül a vallás- és a kultúraszociológia.

A szakosztály tagjai

Események

Publikációk

Éves beszámolók

Régi tisztségviselők