Nagyalföldi Szakosztály

Vezetőség

Elnök: Szabó Ildikó, DSc
e-mail: szabo.ildiko(at)utikonyv.com
munkahely: DE Szociológia és Szociálpolitika Tanszék
mobil: 30 6266894

Titkár: Murányi István, PhD
e-mail: muranyi(at)chello.hu
munkahely: DE Szociológia és Szociálpolitika Tanszék
mobil: 30 4450043

Bemutatkozás

A Nagyalföldi Szakosztály a régió társadalomtudományi műhelyeinek munkájára épít. Ezek többsége a Debreceni Egyetemen és a Nyíregyházi Főiskolán van (a Debreceni Egyetemen szociológia és szociálpolitika BA és MA képzés, valamint politológia BA képzés folyik, a Humán Tudományok Doktori Iskolában oktatásszociológiai alprogram van). A szakosztály egyik célja, hogy szakmai fóruma legyen a szociológiával foglalkozó oktatóknak, kutatóknak, doktoranduszoknak és egyetemi hallgatóknak, valamint, hogy rendezvényeivel elősegítse közöttük a szakmai kommunikációt. A szakosztály másik célja az, hogy lehetőséget biztosítson a regionalitás kérdéseivel foglalkozó kutatások eredményeinek bemutatására. Harmadik célja pedig, hogy teret adjon a diszciplináris határokon átlépő társadalomtudományi gondolatoknak, és elősegítse a különböző diszciplínák művelői közötti párbeszédet.
 
Szabó Ildikó DSc habilitált egyetemi tanár (Debreceni Egyetem, BTK, Szociológia és Szociálpolitika Tanszék). Kutatási területe a politikai szocializáció, a fiatalok társadalmi magatartása és állampolgári kultúrája, nevelésszociológia. Legutóbbi könyve: Nemzet és szocializáció. A politika szerepe az identitások formálódásában Magyarországon 1867–2006 (Budapest, L'Harmattan, 2009).
 
Murányi István a Debreceni Egyetem Politikatudományi és Szociológiai Intézet vezető-helyettese és adjunktusa. Kutatási területe: ifjúságszociológia, politikai szocializáció, nemzeti identitás és előítélet. Hat könyv és kilencvenhét cikk szerzője. Több kutatási projekt résztvevője volt: PARADYS (FP5, 2001-2005), „A családi politikai szocializáció” (OTKA, K-78579, 2008-2011). Résztvevője volt több nemzetközi konferenciának (2008: 38th World Congress of the International Institute of Sociology, 2009: ESA 2nd Midterm Conference of RN30) és Erasmus oktatói csereprogramnak (2007, Kuopio University, Finnország; 2009: Katholieke Hogeschool Kempen, Belgium).

A szakosztály tagjai

Események

Publikációk

Éves beszámolók